Det er sundt at synge

Publiceret 09-06-2019

De som har prøvet fællessang, kan sikkert nikke genkendende til at det skaber glæde, ro og en følelse af at høre sammen. Det har forskere fundet gode forklaringer på. Vi synkroniserer hjerterytme, producerer lykkehormoner og kolesteroldæmpende stoffer når vi synger sammen.

De som har prøvet fællessangen, kan sikkert nikke genkendende til, at det at synge sammen gør noget godt ved mennesker. Men er der noget om snakken? Er det sundt at synge sammen? Skaber det den samhørighed, mange mærker?

Er det sundt at synge?

Ja, er det korte svar, hvis du spørger ph.d. i sundhedsvidenskab Lasse Skovgaard.

Fællessang har så mange positive egenskaber, at det er meget svært ikke at være fortaler for det. Det er godt for en befolkning at synge meget. Punktum.

Har Lasse Skovgaard udtalt til Kristelig Dagblad

Blandt de mange fordele er:

 • Bedre nattesøvn.
 • Øget blodcirkulation.
 • Løftet humør og overskud.
 • En styrket følelse af samhørighed.
 • Bedre bekæmpelse af infektioner, stress, uro og bekymring.
 • Stærkere konkurrenceevne.
 • Og en stabil hjerterytme.


  Få sangene, melodier og historier med i lommen

  Hent i App Store

  Hent i Google Play

   

  undefined

Lidt som at være nøgen

Når vi synger sammen deler, vi vores lyd. Det er et meget intimt fællesskab, som for nogen kan minde om at være nøgen. For stemmen er noget meget personligt, og derfor er der noget særligt mellemmenneskeligt på spil. Man kan føle sig berørt uden helt at kunne forklare det.

Sang udløser lykkehormoner - endorfiner

Forskere i bl.a. USA, Tyskland og Sverige har fundet ud at sange giver en lykkerus eller eufori. Og det kan der findes en helt konkret biokemisk årsag til. Følelsen kommer blandt andet fra endorfiner, som frigøres, når man synger. Endorfiner fungerer som kroppens morfin og indgyder velvære og lykke.

At synge mindsker stress

En forskergruppe har påpeget, at der ved aktiv deltagelse i sang, kan måles en positiv indvirkning på stresstilstanden i kroppen, da aktiv deltagelse i sang kan hjælpe med at sænke stresshormonet kortisol. Samtidig øges mængden af stoffet immunglobulin A (IgA), som er et antistof, der hjælper kroppen mod infektionssygdomme, og derfor kan virke afstressende.

Det er i denne forbindelse bemærkelsesværdigt, at passiv lytning til musik tilsyneladende ikke har den samme virkning. Det er den aktive deltagelse – at man bruger sin krop til at synge med, som medfører en sænkning af kortisol og stigning i IgA-niveauet.

Læs mere om Sang som middel mod stress

Oxytocin udløser fællesskabsfølelsen

Når man synger stiger også oxytocin-niveauet. Oxytocin, der populært kaldes kærligheds- eller tilknytningshormonet, frigøres også i forbindelse med amning og sex. Det har betydning for menneskers tillid og følelse af tilknytning til hinanden. Stigningen i niveauet af oxytocin kan formentlig forklare, hvorfor netop sang har vist sig som en effektiv katalysator for fællesskab mellem mennesker.

Læs mere om forskning i sang og sundhed - videncenterforsang.dk

Fællessang synkroniserer hjerterytme 

I 2013 viste svenske forskere på Sahlgrenska Akademin ved Göteborgs Universitet at korsangere synkroniserer hjerterytmen. Sangen får sangernes puls til at stige eller falde på samme tid. 

Hør forskeren bag resultatet, Björn Vickhoff, fortælle om sangens effekt:

Er du nysgerrig på mere viden, holdt Björn Vickhoff en TED Talk om Music and Rehabilitation

Læs mere i forskningsartiklen:

Music structure determines heart rate variability of singers

Børn bygger relationer

For langt de fleste børn med adfærdsforstyrrelser kan det være svært at opbygge sociale relationer og indgå i fællesskaber. Det at synge i et kor sammen med andre børn kan være indgangen til et fællesskab. Forskning har vist, at når vi synger sammen i kor, så kan fællesskabet omkring sangen være en isbryder og dermed hjælpe med at skabe sociale bånd.

Læs mere på videncenterforsang.dk

Godt for den politisk samtale

Tidligere kulturminister Mette Bock mener også, at det kan have en gavnlig effekt både på den almindelige og den politiske dialog:

Når man har sunget sammen, så kan man ikke skændes bagefter. I hvert fald ikke lige bagefter. 

Mette Bock i en tale til Jens Rosendal - Læs talen

I et Facebook opslag siger hun "Sangens fællesskab lader sjælene røre hinanden og overdøver andre uenigheder. Alle børn bør introduceres til både dans og den danske sang fra de er helt små. 
Måske et nyt uddannelsespolitisk mål?".