Samtale-etiketter - med højskolesange som inspiration

Publiceret 07-06-2019

Der er mange måder at begynde en god samtale på. Samtale-etiketter er et bud på en samtalestarter og her kan du hente 12 etiketter, med spørgsmål om livet små og store spørgsmål. Alle spørgsmål ledsages af et inspirerende citat fra en højskolesang.

Højskolerne har med udgangspunkt i højskolesange og traditionen for "det levende ord" produceret en række etiketter, som kan være inspiration til en samtale om livets små og store spørgsmål.

Etikette er ...

Etikette er et sæt regler for den omgangsform og opførsel, der anses for dannet og passende. Det er også noget, du finder bag på for eksempel øl- og sodavandsflasker.

Etikette

Øl kan være det, der får vores samtaler til at glide, og sjovt nok også nogen gange det, der kan få os til at ”bryde etiketten”. Vi kender alle til udtrykket ”fra børn og fulde folk….” eller ham vennen, som hver gang, efter han har været i byen, næste dag siger ”er du vanvittig, hvor var jeg klog i går”.

”Samtaleetiketter” vil bidrage til den samtale, hvor man måske kommer steder hen, man ikke umiddelbart selv havde tænkt på, inden man drog til familiefest, fredagsbar, folkemøde…

Spørgsmål der indleder samtalen

Med spørgsmål som ”Har vi regler, som ikke kan bøjes?” håber vi at inspirere til at samtale og lytte til os selv og hinanden – og måske dem, der var forud for os.

Derfor er der også til hvert spørgsmål knyttet en sang fra højskolesangbogen, som kan inspirere én ud i tankebanerne om livets store spørgsmål. Som når vi spørger, ”Hvad vil du gå i døden for?” og lægger op til at kunne fortsætte et vers fra Jørgen Gustava Brandts ”Tænk at livet koster livet”. 

For hvordan fortsætter vi sætningen ”Tænk at livet koster livet! Det er….” hvis vi vil bruge vores egne ord? Og hvis vi ikke kan det; kan det at læse sangen, synge sangen, så hjælpe os på vej mod et svar, eller en samtale, om et af livets mange store spørgsmål?

Det er det, vi håber på, med samtale-etiketterne. At vi vil kende etiketten, bryde etiketten og tale sammen på opbyggelige måder og sammen blive klogere – på os selv, kulturarven og hinanden.

 

Samtale-etiketter

Kort om Det levende ord

Et folkeoplysningsprojekt

I 2018 bevilgede Folkeoplysningspuljen penge til projektet "Det levende ord". Projektet tager udgangspunkt i højskolernes velkendte folkeoplysnings- og formidlingsformater; morgensamlingen, den personlige fortælling og højskoleforedrag, som de bliver praktiseret på daglig basis på langt de fleste højskoler.

Kernen i projektet er at afprøve og definere disse formater i nye rammer med nye målgrupper for øje, så en bredere del af befolkningen kan få glæde af dem. Samtaleetiketterne er et af de produkter, der er kommet ud af projektet.

Med baggrund i FFD's mangeårige projektarbejde med højskolepædagogikken og den lokale folkeoplysningsoplysningsindsats, er det tanken at skærpe de klassiske formater, definere dem på ny og afprøve dem uden for højskolens fire vægge.

Læs mere om projektet "Det levende ord"