Børups latinske tekst blev oversat i 1895
Morten Børups latinske Majvise, Carmen vernale, blev oversat af Claus Frederik Moth i 1895 til brug på latinskolen i Kolding og indgik i hans afhandling om de vandrende studenters latinske visedigtning, Vagantviserne, fra 1913.
Visen er skrevet til latinskolen i Århus' disciple
Efter traditionen er majvisen skrevet til disciplene ved latinskolen i Århus i Børups rektorperiode fra 1490-1526. Morten Børup, som var doktor i teologi eller jura, har if. efterretningerne også skrevet latinske skuespil til sine disciple og var desuden kantor ved Århus Domkirke. Ældste overlevering af Carmen vernale forekommer i 1577 i latindigteren Erasmus Lætus’ beretning om festlighederne ved Christian 4.s dåb.
Majvisen fortæller om naturen som Guds skaberværk
Alt, fra det største til det mindste, er et genskær af Guds åsyn. En altomfattende enhed samler mangfoldigheden. Foråret er det prisme, som Guds storhed brydes gennem. Det skabte aflægger sit samlede og forunderligt entydige vidnesbyrd om skaberen. I andet vers spores middelalderens tanke om de fire elementer – jorden, havet, luften og solen (ilden). Slutverset rummer en fin, skarp tankeleddeling og en lagdelt ordning af tilværelsen, der falder i tråd med den katolske middelalderkirkes filosofi. Her synges om genkomst, det årligt gentagne.
Visen minder om andre vandrende studenters visedigtning
Også stilmæssigt, i billeddannelse, verdensbillede og versifikation (fremstillingen på vers) er der tale om gentagelse, imitation af klassisk latinske forbilleder. Men der er fornyelse og friskhed i de to første vers’ sansede skildring af, hvordan livsfølelsen vågner op. Heri ligner Majvisen de vandrende studenters visedigtning (fx kendt fra Carl Orffs Carmina Burana). Disse viser udmunder imidlertid oftest i en lovsang til vinens og elskovens glæder. Kan Børups vise oprindeligt have haft en lignende udgang? Børup skrev i sine vandreår doktordisputats i Køln, et af vagantdigtningens arnesteder, og hans sparsomme forfatterskab viser ham ikke blot som en from kirke- og skolemand, men også som et menneske med stærke lidenskaber, så der kan meget vel have eksisteret en mere verdslig udgave.