Digtet er skrevet kort efter, at Danmark var blevet besat
Den 9. april 1940 skrev Otto Gelsted digtet De mørke fugle fløj og ganske kort derefter dette digt, som blev trykt i Ekstrabladet 14. september. Det følgende år indgik digtet som versene 6, 5 og 4 i digtet I Tibirke Bakker , der blev medtaget i digtsamlingen Solemærker .
Otto Gelsted var kulturradikal
Otto Gelsted tog sit navn fra landsbyen Gelsted på Fyn. Han var kulturradikal og venstreorienteret og hørte til kredsen omkring Hans Kirk og Poul Henningsen . Fra begyndelsen af 1920'erne og frem til sin død var han medlem af Danmarks Kommunistiske Parti . Fra 1945 var han tilknyttet dagbladet Land og Folk ; men ofte havde han en kritisk indstilling til sit parti og sit blads kulturpolitik. I tidsrummet 1943-45 opholdt han sig i Sverige i landflygtighed.
Fædrelandsdigtet er ærligt og følsomt
Uafhængigt af sit politiske ståsted skrev Otto Gelsted sit ærlige og følsomme fædrelandsdigt, der fortæller om hans følelser for sit fødeland. Blandt nyere fædrelandsdigte hævder det sig umådelig stærkt både på grund af sin form og sit indhold.
Otto Gelsted
Hvis man har hjemme her, er man ikke forladt
Digtet er fyldt af poetiske ord og billeder, f.eks. bliver der i vers et brugt ordene vinge og kilde som billeder på det danske sprog. Vers to beskriver, hvad landet gennem vores indsats har givet os, og hvordan landet modsat har dannet os. Vers tre er endnu en poetisk lovprisning af landet. Her er Danmark besjælet. Trods mangfoldigheden i landet er der dog tale om det samme rige, som strækker sig imod en stjerne, en magt, en tilstand uden for vores rækkevidde, – ja måske noget guddommeligt? – Gennem hele digtet gives svaret på det spørgsmål, som vers et slutter med: Nej, hvis man har hjemme i dette land, er man ikke forladt.