Et uddrag af et 16 vers langt digt
Herre Gud! dit dyre navn og ære er vers 1, 5 og 8 af hans 16 vers lange digt om første bøn i Fadervor: ”Helliget blive (/vorde) dit navn”. Digtet blev skrevet i 1698 og udkom først i 1715 efter Petter Dass’ død. Det var stiftsprovsten i Oslo, Gustav Jensen, der i 1909 udtog de tre vers og skabte den salme, vi kender i dag.
Salmen har en speciel status i den norske salmetradition
Den har siden haft en speciel status i norsk salmetradition og står som nummer et i den norske salmebog.
Digtet rummer raffinerede rim
Digtet udmærker det sig ved en højst raffineret brug af rim i samtlige vers. Linje 1, 2 og 5 rimer indbyrdes, medens linje 3 og 4 ikke blot rimer indbyrdes, men også midt på. At digtene på den måde ligger godt i munden gør dem nemmere at huske udenad, og det har sikkert bidraget til deres udbredelse.
Budskabet er stadig relevant
Når Guds navn er dyrebart og skal holdes helligt, er det, fordi Gud som skaberen står over alt fysisk eksisterende, som engang skal gå til grunde. Gud er evig og ophøjet over den verden, han har skabt. ”Gud er Gud, om alle mand var døde”. Med atomoprustningen i sidste halvdel af det 20. århundrede og nutidens kamp for klimaet har salmens budskab ikke mistet sin betydning.
Fisk og dyr myldrer frem i det oprindelige digt
Petter Dass havde næppe forestillet sig, at hans digt skulle blive en udbredt salme, og en nutidig læser kommer til at smile, når fisk og havpattedyr fra Nordlandskysten – torsk, sej, tun og delfin (tantej) samt marsvin (niise) anført af den grumme hval – i en af de udeladte vers myldrer ind i teksten for at deltage i lovprisningen af Gud:
Ja, før Gud sin Ære skal forliise,
Før skal Hav og grommen Hval ham priise,
Samt oc Tantejen, Som løber Lejen,
Steenbiid og Seyen Og Torsk og Skreyen
Og Niise.