Første vers: det lille land
I digtets stilfærdige første vers beskrives Danmarks ydre lidenhed. Det fremgår ikke af de tre vers, men baggrunden er, at store dele af landet var blev tabt i 1800-tallet: Norge, Slesvig og Holsten.
Andet vers: folkets indre styrke
Heroverfor sætter L. C. Nielsen i 2. vers folkets indre styrke. Det ses bl.a. af linjen ”...som vandt på Kongedybet”. Kongedybet ligger i Øresund mellem København og Middelgrunden. Her kæmpede den danske flåde under slaget på Reden 2. april 1801 og tabte til englænderne. At begivenheden for L.C. Nielsen alligevel ses som en sejr, fremgår af et af de 13 vers, der ikke er en del af sangen:
”Før bølgerne i Kongedyb igjen var blevne blaa/ydmyget, delt, afmægtigt, det danske Rige laa;/men da var folket vækket, og sindigt gik det frem,/til det i 48 bar Frihedssejren hjem.”
I nederlaget på Kongedybet vandt folket således ved at finde sig selv. Det er helt i overensstemmelse med stemningen i slutningen af 1800-tallet, hvor man indad skulle vinde, hvad der udad var tabt.
Tredje vers: konklusionen
I digtet samles to af de gennemgående træk i fædrelandssangene: det danske landskab og det danske folk (i henholdsvis første og andet vers). I tredje vers er det digtets konklusion, at når vi således kender os selv og vores baggrund, kan vi i tillid møde verden og tage del i fremtiden.
Dette livs- og menneskesyn går som en rød tråd igennem Højskolesangbogen, ligesom det i mange generationer har været baggrunden for de danske folkehøjskoler.