Grundtvig blev bestilt til at skrive tre sange til Mariboes Skole
Grundtvig var vant til bestillingsarbejde, men her stod han over for en helt særlig opgave: Tre sange til den nyåbnede Mariboes Skole i København, jf. artiklen om Udrundne er de gamle dage .
Skolen var for både kristne og jødiske drenge
Carl Mariboe var af jødisk slægt og havde fået tilladelse til at grundlægge en drengeskole, der var åben for kristne og jødiske børn. De kristne fik særundervisning efter Balles Lærebog og skulle bestå en prøve ved konfirmationen for at opnå borgerlige rettigheder (Skudsmålsbog). For de jødiske drenge gjaldt forberedelse til Bar Mitzva .
Teksterne skulle kunne favne religiøs forskellighed
Teksterne skulle kunne synges af børn fra hjem med forskellige religioner. Jøder og kristne har Det Gamle Testamente som fælles grundlag, og begge religioner har én almægtig Gud som skaberen. I sangen lovprises og takkes Gud, men der peges ikke på en navngiven Herre.
Nikolai Frederik Severin Grundtvig
Grundtvig var fortaler for religionsfrihed
I 1827 havde Grundtvig givet udtryk for, at religionsfrihed skulle fremme ærlighed og trofasthed overfor staten. Grundtvig opfordrer til, at fællesskabets ”vi” bliver efterlevet, så det i sig selv bliver en tak og lovprisning af skaberen, hvilket udtrykkes i de sidste linjer i første og tredje vers.
Kristne kunne holde skole med ”naturalister af ånd”
Som et led i Grundtvigs afklaring af sin kirkelige anskuelse var han i 1832 nået frem til, at kristne kunne holde skole sammen med ”naturalister af ånd”. Dette fællesskab gav Mariboes skole levende udtryk for ved morgensangen.