Grundtvigs glæde over Guds nærhed
Grundtvig var 70 år, da han skrev Morgenstund har guld i mund. Digtet blev trykt i Fest-Psalmer 1853 og udtrykker den livserfarne Grundtvigs glæde over Guds nærhed. I teksten benytter han det gamle ordsprog fra Peter Laale om morgenstunden, der har guld i mund. Peder Laale udgav i 1300-tallet en samling af danske og latinske ordsprog, hvoraf flere stadig anvendes (fx ”Mange bække små gør en stor å” og ”Man kan ikke både blæse og have mel i munden”).
Ingemanns udgave af Morgenstund har guld i mund
Også Ingemann anvender begyndelseslinjen ”Morgenstund har guld i mund” i sin fredagssang blandt morgensangene (se artiklen om Nu ringer alle klokker mod sky). Den er ikke medtaget i Højskolesangbogen og synges næppe meget mere, da den ikke er så sangbar og klar som Grundtvigs. Det første vers hos Ingemann lyder:
Morgenstund har guld i mund.
Morgensol Guds rigdomsvæld oplukker;
glad i gyldne morgenstund
fattigst fugl i strålehavet dukker.
Guldet illustrerer solens gyldne stråler
Grundtvig lader i sin sang guldet illustrere solopgangens gyldne stråler, som han også gør det i Den signede dag, vers 3: ”Som guld er den årle morgenstund”. Og han går endnu videre og lader det ædle metal symbolisere glæden ved livet.
Om morgenen genfødes verden til en ny dag
I digtet modstiller Grundtvig natten og morgenen. Efter natten og søvnen genfødes hele verden til en ny dag i glæde over Gud og livet.
Grundtvigs opfattelse af at leve som et kristent menneske
De fjerde vers betragtes af mange – bl.a. Johannes Møllehave – som et af de korteste og mest præcise udtryk på dansk for, hvad det efter Grundtvigs opfattelse vil sige at leve som kristent menneske: Ved at stole på Guds nåde kan man gå ud i dagligdagen som et frit menneske, og så får man evner og lyst til at leve, som Gud vil det, sammen med sine medmennesker.