Å, den som var en løvetann

Baggrund Kærlighed
Å, den som var en løvetann

Den norske visesanger Alf Prøysen skrev teksten til denne kærlighedsvise. Den beskriver drømmen om at være noget andet - f.eks. en mælkebøtte - og på den måde komme nær den man er forelsket i. Melodien går i vals og dens svævende lethed tilkendegiver, at teksten er mere pikant end man først får øje på.

Prøysen blev først og fremmest kendt og elsket for sine viser

Den norske digter Alf Prøysen debuterede i 1945 med dialektfortællingerne Dørstokken heme, men det var som visedigter og -sanger, han blev kendt og elsket. I 1948 kom den første visesamling Drengstu’viser, som siden er blevet solgt i 135.000 eksemplarer, og året efter henvendte han sig for første gang til børn med Lillebrors viser.

Teksten blev trykt i Arbeiderbladet

Den foreliggende tekst er en lettere bearbejdelse af Hestehov-lykke (følfodslykke) trykt i Arbeiderbladet 25.7.1964. Visen blev udsendt første gang året efter på en 45-plade; b-side,n som også var af Alf Prøysen og Alf Cranner, hed Å, den som fikk være en julepresang.

Visen handler om at være noget andet, for at få dén man er forelsket i

Begge viser handler om at være noget andet end den, man i virkeligheden er, for ved fantasiens hjælp at kunne nærme sig den elskede. Ved at være en mælkebøtte kunne man blive plukket, fæstet til en bluse, stå til pynt på natbordet osv. En mælkebøtte er ikke til salg i blomsterbutikken, for den regnes som ukrudt. Derimod vokser den vildt over alt i by og på land. I dette tilfælde står den bag det simpleste af alt, nemlig en skraldespand i en baggård i den østlige del af Oslo. I denne bydel bestod befolkningen tidligere stort set af almindelige arbejdere, fabriksarbejdere, sømænd, håndværkere og af fattigfolk.

Identifikationen med den foragtede mælkebøtte er typisk for Prøysen

Det er typisk for Alf Prøysen at identificere sig med den almindeligste og mest foragtede blomst i den norske flora, den der – i lighed med Gaaseurten af H.C. Andersen – står uden for ”de fines” tulipan- og rosenhaver.

Ordforklaringer

1.1   løvetann: mælkebøtte

1.3   Bispegata 3: adresse i Oslos arbejderkvarter

1.5   søplespann: skraldespand

3.1   vrengte: krængede (kjolen af)

Alf Cranners har skrevet en vals til den forårskåde tekst

Teksten er fuld af glæde og forårsør forelskelse. Komponisten og visesangeren Alf Cranner (1936-2020) har tolket den som en vals, lidt i familie med pariservalsen til musetteharmonika. Den har både melodisk og harmonisk raffinement foruden en svævende lethed i rytmen og tilkendegiver, at teksten er mere pikant og bevidst dobbeltbundet, end man skulle tro ved første gennemlæsning.          

Fakta om Å, den som var en løvetann

Nr. 472 i Højskolesangbogens 19. udgave

Tekst: Alf Prøysen, 1964

Melodi: Alf Cranner, 1965

Artiklen er skrevet af Alf Cranner

Sanghåndbogen er blevet til med støtte fra Nordea Fonden og Louis-Hansen fonden.

Artikler om sangene i Højskolesangbogen

Vis flere