Om prisen
Den folkelige sangs pris blev indstiftet af Folkehøjskolernes Forening i Danmark i forbindelse med foreningens 100-års jubilæum i 1991 og i forlængelse af udgivelsen af den 17. udgave af Højskolesangbogen. Siden er prisen blevet uddelt hvert år på foreningens årsmøde, der afholdes på skiftende højskoler rundtomkring i landet.
Prisen er på 40.000 kr. og gives til en eller flere personer, der på den ene eller anden måde har bidraget til udbredelsen af, kendskabet til og dermed fastholdelsen af den enestående kulturarv, den folkelige sang i almindelighed og Højskolesangbogen i særdeleshed. Den kan gives til en tekstforfatter, komponist, musikudøvende, underviser eller person, der på en prisværdig måde – direkte eller indirekte – har bidraget til fremme af den folkelige fællessang. Der lægges vægt på, at indsatsen har betydet fornyelse, enten ved tekstligt eller musikalsk at gå nye veje, eller ved at kaste lys over traditionen og det allerede kendte.
Juryen
Prismodtageren bliver udpeget af en jury, der i 2025 består af:
- Morten Grimstrup, lærer på Roskilde Festival Højskole
- Marianne Søgaard, lærer på Silkeborg Højskole
- Stefan Hollænder Kvamm, forstander på Ry Højskole
Medlemmerne af juryen udpeges af foreningens bestyrelse og sidder tre år ad gangen med løbende udskiftning.
Prismodtageren 2024
I 2024 gik prisen til Søren Huss. Juryen lagde blandt andet vægt på modtagerens evne til at skabe musik, som ”heler de skjulte sår, vi bærer på".
”Søren Huss har skabt et musikalsk univers, hvor toner og ord fungerer som broer mellem mennesker. Med sin særegne stemme har han formået at løfte os, at samle os på tværs af generationer og at give os et fælles sprog for de følelser, der ofte gemmer sig dybt i vores sind,” lød det blandt andet i motivationen fra juryen bag kåringen.